Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου 2013

ΜΕ ...ΚΟΝΔΥΛΙΑ!

H επίσκεψη του Περιφερειάρχη 

Προεκλογικές χαρακτηρίζουν τα περισσότερα ηλεκτρονικά και μη έντυπα των Κυκλαδονήσων, τις επισκέψεις  του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Γιάννη Μαχαιρίδη, από νησί σε νησί και τούτο γιατί, με τον τρόπο που γίνονται χωρίς την ευρεία ενημέρωση, προετοιμασία και συμμετοχή των φορέων των νησιών δεν μπορούν να χαρακτηριστούν αλλιώς.
Συμμετοχή, όπου μέσα από πλουραλιστική ενημέρωση και συζήτηση, όφειλαν,σε κάθε τέτοια επίσκεψη και ειδικότερα τούτην την περίοδο,να ακουστούν τα χρόνια προβλήματα και του δικού μας νησιού.
Απώλεσε,αν πραγματικά τον ενδιέφερε, ο επικεφαλής της Περιφέρειας, να γνωρίσει άμεσα τα θέματα που απασχολούν τους Ανδριώτες. Αυτά που αντικρίζουν  απο "άκρου σε άκρου του νησιού", για ζητήματα που υπάγονται και στην αρμοδιότητα της Περιφέρειας. 
Μία τέτοια λοιπόν επίσκεψη, όπως αναρτήσαμε και την Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου (βλέπε ΕΔΩ), είχαμε και εμείς στην Άνδρο.
Μετά το πέρας των επιτόπιων επισκέψεων του Περιφερειάρχη, ακολούθησε σύσκεψη στο Δημαρχείο Ανδρου, όσο για δελτίο τύπου, παρά της διαρκείς πιέσεις να υπάρξει επίσημη ενημέρωση,προφανώς έκριναν ότι δεν χρειάζεται να μάθουμε.
Τα αποτελέσματα που πιο κάτω σας παραθέτουμε,επιβεβαιώνουν τον κανόνα των μετακινήσεων του Περιφερειάρχη και του ...αραδιάσματος κονδυλίων επί κονδυλίων,απο νησί σε νησί.
Ερευνήσαμε μάλιστα τα θέματα των δελτίων τύπου για τα νησιά που επισκέπτεται και διαπιστώσαμε ότι,αρκεί κανείς, να ανατρέξει στα δελτία τύπου που βγαίνουν, σε κάθε επίσκεψη σε νησί και θα δείτε ότι όλα είναι πανομοιότυπα, πολύ λίγο διαφέρουν, ακόμα και στην σειρά παρουσίασης των σχετικών κονδυλίων μοιάζουν ίδια, μόνο το νησί αλλάζει,το ποσό διαφέρει και φυσικά αόριστος ο χρόνος υλοποίησης!
Βασική διαπίστωση βέβαια της όλης συζήτησης είναι ότι πάσχουμε από μελέτες!
Επανερχόμενοι λοιπόν στην επίσκεψή του στην Άνδρο, όπως σας είχαμε ενημερώσει, ο Γιάννης Μαχαιρίδης, πραγματοποίησε αυτοψία στις καμένες περιοχές καθώς και στα σημεία του οδικού δικτύου,κεντρικού και δευτερεύοντος, τα οποία λόγω των μεγάλων βροχοπτώσεων του περασμένου χειμώνα υπέστησαν τεράστιες ζημιές και ακόμα μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει κανενός είδους στοιχειώδης αποκατάσταση.
Αργά το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο Δημαρχείο Άνδρου με την συμμετοχή υπηρεσιακών παραγόντων, όπου συζητήθηκαν τα μέτρα που πρέπει να παρθούν προκειμένου να μην υπάρξουν προβλήματα στις κατοικημένες περιοχές από τις τελευταίες πυρκαγιές και δόθηκε εντολή στις τεχνικές υπηρεσίες, να προχωρήσουν άμεσα στις απαραίτητες μελέτες για να παρθούν μέτρα ασφαλείας ενόψει του χειμώνα.
Όλοι αναρωτιόνται, γιατί πρέπει να ξεκινήσουν τώρα οι μελέτες;
Η σωστή οργάνωση είναι να είχε γίνει η μελέτη με την διαπίστωση του προβλήματος.
Να λυθεί έγκαιρα το πρόβλημα, να μην χάνεται χρόνος και μεγαλώνει η φθορά και το κόστος αποκατάστασης, να προλάβουμε τις πρώτες βροχές και τα πλημμυρικά φαινόμενα. 
Επίσης εξετάστηκε η πορεία των έργων ΕΣΠΑ καθώς και των έργων του προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.
Ο Περιφερειάρχης ενημέρωσε τους παριστάμενους, για την πορεία των συζητήσεων όσον αφορά στην επόμενη Προγραμματική Περίοδο 2014-2020 (ΕΣΠΑ ΙΙ).
Στο νησί μας, επίσης δήλωσε ότι είναι ενταγμένα, μέσα απο τα προγράμματα ΕΣΠΑ και ΕΠΠΕΡΑΑ( Επιχειρησιακό πρόγραμμα περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη ),έξη (6) ακόμα έργα με συνολικό προϋπολογισμό 20.216.686,00 ευρώ.

Πιο συγκεκριμένα:

  • Ολοήμερο Δημοτικό Σχολείο Γαυρίου, προϋπολογισμού   3.504.005,00 ευρώ.
  •    Αποκατάσταση ΧΑΔΑ και εξοπλισμός Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων,                               προϋπολογισμού  2.186.000,00 ευρώ.
  • Κατασκευή Κεντρικού Αποχετευτικού Αγωγού Ακαθάρτων Οικισμού Στενιών, προϋπολογισμού 670.000,00 ευρώ.
  •       Κατασκευή  Εγκατάστασης Επεξεργασίας και Διάθεσης Λυμάτων και Αγωγών Μεταφοράς Χώρας Άνδρου, προϋπολογισμού   7.960.823,00 ευρώ.
  •         Δίκτυο Αποχέτευσης και Εγκαταστάσεις Επεξεργασίας και Διάθεσης Λυμάτων Οικισμών Γαυρίου και Μπατσίου, προϋπολογισμού  5.632.599,00 ευρώ.
  •        Παρεμβάσεις Εξοικονόμησης Ενέργειας και ΑΠΕ στα Γυμνάσια Γαυρίου, προϋπολογισμού  187.015,00 ευρώ και Χώρας, 76.244,00 ευρώ.
Επίσης, ανέφερε ότι  από τις Συλλογικές Αποφάσεις της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων Έτους 2013, υλοποιούνται, εκπονούνται  και ολοκληρώνονται, ένδεκα (11) ακόμη έργα-μελέτες, συνολικού προϋπολογισμού,  11.065.527,17€.

Ειδικότερα :
  •        Αποκατάσταση χώρου ΧΑΔΑ Άνδρου, προϋπολογισμού 600.000,00€
  •        Αποχέτευση - Ε.Ε.Λ. Κορθίου, προϋπολογισμού 3.382.839,00€
  •       Αλιευτικό Καταφύγιο Χώρας Άνδρου, προϋπολογισμού 1.800.000,00€
  •       Βελτίωση οδού Αϊπάτια - Κόρθι Άνδρου, προϋπολογισμού 1.000.000,00€
  •       Επέκταση αλιευτικού καταφυγίου Κορθίου Άνδρου, , προϋπολογισμού 1.500.000,00€
  •       Μελέτη Ε.Ε.Λ. Δ.Άνδρου, προϋπολογισμού 297.718,27€
  •       Δίκτυα αποχέτευσης και επεξεργασία λυμάτων Δήμου Υδρούσας, προϋπολογισμού   480.131,90€
  •        Μελέτη ΧΥΤΥ Άνδρου (Δ. Άνδρου), προϋπολογισμού 350.000,00€
  •       Ολοκλήρωση σχολικού συγκροτήματος Γυμνασίου-Λυκείου Γαυρίου, προϋπολογισμού1.054.836,00€
  •       Συντήρηση Επαρχιακού Οδικού Δικτύου ν. Άνδρου (Χρήση 2012) , προϋπολογισμού  200.000,00€
  •       Συντήρηση Οδικού Δικτύου ν. Άνδρου, προϋπολογισμού 400.000,00€.
Αναφέρθηκε στο τέλος και για τα επιπλέον, πλήν των παραπάνω αναφερόμενων πόρων και έργων, από ιδίους πόρους της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου,ότι υλοποιούνται –εκπονούνται,  ακόμη 18 έργα - μελέτες, με συνολικό προυπολογισμό   2.515.839,00€.
Καταγράφηκε η έλλειψη υπαλλήλων των περιφερειακών υπηρεσιών στην Άνδρο που έχει ως αποτέλεσμα να δυσκολεύει το έργο της Περιφέρειας και συζητήθηκαν τρόποι για να υπάρξει μεγαλύτερη υποστήριξη, μέσα από τις περιφερειακές υπηρεσίες  της Σύρου.
Συζητήθηκε το θέμα που προέκυψε με την κατάργηση των ΔΟΥ στα νησιά και αποφασίστηκε ότι το ζήτημα αυτό θα πρέπει να απασχολήσει εκ νέου το Περιφερειακό Συμβούλιο.
Θέμα που υπενθυμίζουμε ότι ήταν ήδη γνωστό στην Περιφέρεια και τον Δήμο (βλέπε σχετική μας ανάρτηση ΕΔΩ).
Συζητήθηκε και η προσπάθεια και τρόποι επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου και στήριξης των προσπαθειών της Τουριστικής Επιτροπής του Δήμου Άνδρου από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.
Αναφέρθηκε απο τον Περιφερειάρχη, πως η Άνδρος έχει όλες τις προϋποθέσεις να αναπτύξει ακόμη περισσότερο τον τουριστικό της τομέα, αξιοποιώντας πέραν του ιδιαίτερου πολιτισμού της και άλλα συγκριτικά της  πλεονεκτήματα όπως το φυσικό της περιβάλλον, τις νέες λιμενικές υποδομές, τα μοναστήρια της  κ.λ.π.
Τώρα για ποιές λιμενικές υποδομές μιλάει ο Περιφερειάρχης, όταν δεν μπορεί να προσεγγίσει, να πλευρίσει ένα κρουαζερόπλοιο στο λιμάνι του Γαυρίου, που υποτίθεται ότι είναι το κεντρικό του νησιού, τότε τι να πούμε περισσότερο!
Πρόσφατες οι αναφορές μας για λιμάνι, χωρίς φωτισμό, τουαλέττες επιβατών, λακκούβες, ανοιχτά φρεάτια κλπ (βλέπε σχετικές μας αναρτήσεις ΕΔΩ).
Τέλος και με αφορμή την λήξη της τουριστικής περιόδου, όλοι περίμεναν να ακούσουν για την γενικότερη πολιτική της Περιφέρειας που έχει συγκεκριμμένα για τις Κυκλάδες, για τον  τουρισμό, δεν κάνει τίποτε ιδιαίτερο εκτός από τα γνωστά ταξίδια των αρμοδίων της (όπως ημερίδες, εκθέσεις στο εξωτερικό). Συνήθως παραθέτει κάποια βαρύγδουπα ονόματα για «σχέδια» που έχουν κατά νού, που χρόνο υλοποίησης έχουν το άγνωστο και οι τουριστικές περίοδοι, έρχονται και φεύγουν...
Δηλαδή, όσα νησιά έχουν υποδομές, τοπικούς άρχοντες και επιχειρηματίες που ξέρουν να προωθήσουν τουριστικά το νησί τους, φέτος πήγαν καλά έως πολύ καλά, με βάση τα πρώτα συμπεράσματα, ενώ για τα υπόλοιπα νησιά, οι επιχειρηματίες προσπαθούν μόνοι και έρημοι, χωρίς ούτε η Περιφέρεια να μπορεί να κάνει τίποτε για αυτούς, παρά να τους εκφράζει την συμπάθεια της.
"Όπου ακούς για πολλά κεράσια κράτα μικρό καλάθι", λέει ο λαός, ας φροντίσουν λοιπόν στον μήνα αυτό ή έστω τον Οκτώβριο τα μηχανήματα της Περιφέρειας ή του Δήμου να πιάσουν δουλειά σε αντιπλημμυρικά έργα, σε δρόμους και σε χαντάκια και να δημοσιεύσουμε φωτογραφίες, για να πειστεί ο κόσμος ...


3 σχόλια:

  1. Eπιτέλους να και κάποιοι που είπαν τα πράγματα με το όνομα τους.Δεν ξέρω αν έχετε αγαπητό ΑΝΔΡΟΣ ΣΗΜΕΡΑ απόλυτο δίκιο για το σημερινή σας ανάρτηση,αλλά σίγουρα σας έχουμε ανάγκη,γιατί μιλάτε την γλώσσα της αλήθειας,λέτε αυτά που έπρεπε να πούνε οι εκλεγμένοι μας καιρό τώρα,για αυτό το τέλμα που ζούμε εδώ στο νησί.Για μένα συνεχίστε να τους αποκαλύπτεται,περίοδος υπομονής και ανοχής δεν υπάρχει πιά 1

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η ενημέρωση σας για μια τέτοια πολιτική επίσκεψη του Περιφερειάρχη,θεωρείται αναγκαία,γιατί πραγματικά, έστω και αν δεν είναι πλήρης, την μάθαμε και εμείς μέσα απο το δικό σας δημοσίευμα, γιατί φαίνεται ότι οι έχοντες την εξουσία στο νησί μας,αρκούνται να τα λένε αναμεταξύ τους,συμπολίτευση και αντιπολίτευση, λές και το νησί είναι τσιφλίκι τους.Αλλά λίγος ο χρόνος που τους απομένει και η τιμωρία τους με όποιο προσωπείο και να μας εμφανιστούν θα τους μαυρίσουμε,θα τους στείλουμε σπίτια τους !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το κακό είναι φιλε/η ανώνυμη του προηγούμενου σχολίου ΝΑΙ να τους μαυρίσουμε.Να μην παραπλανηθούμε αυτήν την φορά και επειδή μερικοί απο αυτούς θα έχουν αλλάξει ΣΥΝΔΥΑΣΜΟ εμείς να τους ξαναψηφίσουμε.Αυτοίδεν πρόκειται να αλλάξουν επειδή,θα αλλάξουν ΣΥΝΔΥΑΣΜΟ,αυτό πρέπει να έχουμε υπόψη μας.Δεν μπορεί επειδή σήμερα είναι με τον πλειοψηφούντα ή μειοψηφίσαντα ΣΥΝΔΥΑΣΜΟ,να αλλάξουν τακτική,επειδή θα μετακινηθούν αντιστρόφως ανάλογα,όπως το παρελθόν έχει γίνει και έργο ποτέ τους δεν πρόσφεραν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή