Κυριακή 12 Ιανουαρίου 2014

ΔΕΛΗΓΙΩΡΓΗΣ ΕΠΑΜΕΙΝΩΝΔΑΣ (;)

ΒΙΟΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΕΙΑ 
ΣΤΑΜΑΤΕΛΟΥ Δ. ΜΠΙΣΤΗ

Νέα άποψη, προσφέρει αυτή η έκδοση, για τα γεγονότα της περιόδου της Επανάστασης της Άνδρου κατά των Οθωμανών το 1821. Διαφοροποιείται από τις επικρατούσες απόψεις.
Πρόκειται για την ιστορική περίοδο που συγχέεται ακόμη από πραγματικά και επιθυμητά γεγονότα λόγω περιορισμένων πηγών.
Οι ιστορικοί της Άνδρου, Δ. Πασχάλης και Δ. Πολέμης, συμφωνούν ότι στην Επανάσταση της Άνδρου πρωτεργάτης ήταν ο αρχιμανδρίτης Λεόντιος Καμπάνης από το Κόρθι, που διάβασε το κείμενο της Φιλικής Εταιρείας για ξεσηκωμό , εντός του ναού Αγίου Γεωργίου.
Στην ημερομηνία και στον ρόλο του Θεόφιλου Καΐρη οι απόψεις τους διαφοροποιούνται. Ο Δ. Πολέμης αναφέρει ότι ο Καΐρης επιβεβαίωσε "μετά τινας ημέρας" στις 10 Μαΐου την Επανάσταση. Ο Δ. Πασχάλης αφού εξιστορεί τι έγινε στις 10 Μαΐου σε άλλη παράγραφο αναφέρει ότι ο Καΐρης "ελθών από τα Ψαρά εξεφώνησεν ενθουσιώδην λόγον" και ανύψωσε επισήμως την Επαναστατική σημαία, χωρίς να συνδέει τις δύο αναφορές.
Η τύχη των Οθωμανών του νησιού επίσης διαφοροποιείται από τους δύο ιστορικούς. 
Ο συγγραφέας του 19σέλιδου βιβλίου που τυπώθηκε το 1875, πρέπει να είναι ο εκδότης της "εφημερίδας των Συζητήσεων", ο Επαμεινώνδας Δεληγιώργης (1829-1879). Νομικός και σπουδαία πολιτική προσωπικότητα που διετέλεσε έξι φορές πρωθυπουργός και μάλιστα είναι ο νεώτερος που έχει καταλάβει αυτό το αξίωμα. Αποκαλέστηκε ο ηγέτης της νεώτερης γενιάς και συμμετείχε στην έξωση του Όθωνα. Ήταν φιλελεύθερων πολιτικών αντιλήψεων.
Σκοπός της έκδοσης είναι η αποκατάσταση (ηθική και υλική) του Λεωνίδα Μπίστη γιου του Σταματέλου που η κομματοκρατία ταλαιπώρησε και τους δύο και ιδιαίτερα τον πρώτο που τον ώθησε σε οικονομική καταστροφή. Κάνει για αυτό το λόγο καταγραφή ορισμένων στιγμών του βίου τους.
Η εξιστόρηση του βίου του Σταματέλου Μπίστη παρουσιάζει την διαφορετική άποψη στη δράση προσώπων και στις εξελίξεις, δίνει άλλη τροπή στην Έγερση του 1821 στην Άνδρο. Φέρνει έναν νέο προβληματισμό προς διερεύνηση από τους ιστορικούς...
Παράδειγμα, την Επανάσταση του Λαού της Άνδρου την χαρακτηρίζουν αυθόρμητη οι δύο ιστορικοί του νησιού. Ο συγγραφέας αυτής της έκδοσης την χαρακτηρίζει ως αποτέλεσμα της δράσης της ένοπλης αντάρτικης ομάδας που είχε δημιουργήσει ο Σταματέλος Μπίστης λόγω της καταδίωξης του από τον κοτζάμπαση Μιχαήλ Λ. Καΐρη, που είχε καταλάβει το αξίωμα αυτό με ραδιουργία το 1820 καθαιρώντας  τον Μιχαήλ Β. Καΐρη, του οποίου υπήρξε ένθερμος υποστηρικτής.
Πατήστε στο σύνδεσμο ΒΙΒΛΙΟ για να διαβάσετε το περιεχόμενο της ενδιαφέρουσας έκδοσης σε αρχείο pdf.



3 σχόλια:

  1. Τελικά πως και έγινε και ο Καΐρης πήρε τη δόξα; Μάλλον μέσον είχε. Ή του το φορτώσανε ψωροϋπερήφανοι ανδριώτες γιατί ήταν κυρίαρχη προσωπικότητα. Κοτζάμ νησί καραβοκυραίων να κηρυξε την Επανάσταση ένας απλός παπάς, είναι αδιανόητο, κατάντια.
    Πιστεύω ότι ο κόσμος δέχθηκε να Επαναστατήσει όχι αυθόρμητα, γιατί την εποχή αυτή τέτοιες πράξεις είχαν συνέπειες οδυνηρές. Εξεγέρθηκαν γιατί υπήρχε δυναμικό αντάρτικο. Υπήρχε υπολογίσιμη δύναμη να συνδράμει στην απόφασή τους. ήταν προετοιμασμένοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πρέπει να διερευνηθεί η ιστορία μας, να γίνει αποκατάσταση της αλήθειας. Διάβασα το βιβλίο είναι ανατρεπτικό και γραμμένο σχετικά πρόσφατα των γεγονότων και ο Δεληγιώργης αξιόπιστη προσωπικότητα. Αυτόν θεωρώ και εγώ ως τον συγγραφέα. Στην προσπάθεια του να παρουσιάσει τον Λεωνίδα Μπίστη και το φαύλο πολιτικό σύστημα που κυριρχούσε μας έδωσε την αποκτυπτόμενη σήμερα αλήθεια, τότε δεν συνέτρεχε λόγος.
    Η Άνδρος ήταν το νησί που πρώτος κατέγραψε την ιστορία της ήταν ο Δημήτριος Πασχάλης πριν 100 χρόνια και ο επόμενος ιστορικός ήταν μετά από 80 χρόνια ο Δημήτριος Πολέμης. Αυτή την στιγμή μακάρι να βρεθεί να συνεχίσει το ιστορικό τους έργο συστηματικά όπως αυτοί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μεγάλη απώλεια ο Δημήτρης Πολέμης...

    ΑπάντησηΔιαγραφή