Παρασκευή 31 Μαΐου 2013

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΑΥΡΙΟΥ ΝΕΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ

ΦΙΛΟΠΡΟΟΔΟΣ ΟΜΙΛΟΣ "ΤΟ ΓΑΥΡΙΟ"


Ο αρχαιότερος σύλλογος της περιοχής Υδρούσας και από τα παλαιότερα σωματεία των Ανδριωτών, ο Φιλοπρόοδος Όμιλος "το Γαύριο" εξέλεξε νέα διοίκηση για την επόμενη διετία στις αρχαιρεσίες της 26ης Μαίου, η οποία συγκροτήθηκε σε σώμα ως εξής:

ΛΙΜΑΝΙ ΓΑΥΡΙΟΥ

Η πύλη της Άνδρου

Με αφορμή την εφαρμογή απο μέρους του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας για τα λιμάνια της χώρας μας, του Κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 725/2004 του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου,ως προς την βελτίωση της ασφάλειας στα πλοία και στις λιμενικές εγκαταστάσεις, θεωρούμε σκόπιμο να αναφερθούμε και να θέσουμε προ των ευθυνών τους, όλους τους εμπλεκόμενους φορείς σχετικά με την κατάσταση της λεγόμενης ‘''πύλης της Ανδρου'' το λιμάνι Γαυρίου.

Πέμπτη 30 Μαΐου 2013

ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΑΠΟ ΦΩΤΙΑ

 ΑΝ Η ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΠΛΗΣΙΑΖΕΙ


Οι πυρκαγιές ξεκίνησαν και δεν γνωρίζεις πότε θα έλθουν και στην περιοχή μας. Φέτος το πρόβλημα της φωτιάς γίνεται πιο επικίνδυνο αφού η παρέμβαση της πολιτείας, σε πρόληψη και καταστολή, είναι περιορισμένη λόγω της οικονομικής κρίσης. Προσπαθεί να καλύψει τις ευθύνες της με εθελοντές.
Προλαμβάνοντας τα χειρότερα δίνουμε τις απαραίτητες οδηγίες για να είστε προετοιμασμένοι περιορίζοντας τον κίνδυνο της ζωής σας από τη φωτιά. 

Τετάρτη 29 Μαΐου 2013

ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΠΡΙΝ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

1o  Συνέδριο  Δήμων Νοτίου Αιγαίου


Πραγματοποιείται στις 15 και 16 Ιουνίου στην Λέρο, το 1ο Τακτικό Συνέδριο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Νοτίου Αιγαίου. 
 Συμμετέχουν οι 34 Δήμαρχοι της Περιφέρειας και 91 Δημοτικοί Σύμβουλοι, οι οποίοι έχουν εκλεγεί από τα Δημοτικά Συμβούλια ως εκπρόσωποι του Δήμου στη Γ.Σ. της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων.
Το συνέδριο αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί σε μία κρίσιμη χρονική περίοδο για το θεσμό της  Αυτοδιοίκησης, μιας και τα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζουν οι  «Καλλικρατικοί» νησιωτικοί Δήμοι, είναι πολλά, τόσο σε τεχνικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο και καθημερινά έρχονται όλο και πιο δύσκολες "εντολές" από το Υπουργείο σχετικά με την λειτουργία των ΟΤΑ.

Τρίτη 28 Μαΐου 2013

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ Golden Hall-φωτοειδησεογραφία

ΝΗΣΙ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ
Στο ισόγειο υποδέχονται τους επισκέπτες δύο όμορφες,
γλυκείες, δυναμικές και πρόσχαρες,  κοπέλες του νησιού.
Χαρακτηριστικός και διαχρονικός τύπος της
Ανδριώτισσας.     

Το "ΑΝΔΡΟΣ σήμερα" πήγε στο εμπορικό κέντρο Golden Hall. Φωτογράφισε την έκθεση που προβάλλει την Άνδρο και την γνωστοποιεί στους Αθηναίους. Παρουσιάζει ένα νησί που δεν περιορίζεται μόνο στον ήλιο και τη θάλασσα. Προσφέρει παράλληλα και ποικιλία άλλων ενδιαφερόντων από περιβαλλοντικές δράσεις, διαχρονικά μνημεία πολιτισμού μέχρι θεματικές εκθέσεις διεθνούς κύρους. Το Κυκλαδονήσι που υπερβαίνει τα τυπικά δεδομένα των άλλων νησιών. Διαθέτει θέλγητρα που συνδυάζουν, κυριολεκτικά, όλα τα νησιά του Αιγαίου.

Δευτέρα 27 Μαΐου 2013

Βαλεαρίδες νήσοι και Νότιο Αιγαίο- κοινό μέτωπο

Ενισχύση της οικονομίας των νησιών στην Ευρωπαϊκή Ένωση 


Την κοινή πορεία των δυο περιφερειών, Βαλεαρίδων και Νότιου Αιγαίου, στα θέματα που αφορούν τις νησιωτικές περιφέρειες της Ευρώπης, επικύρωσαν με την υπογραφή  Διακήρυξης, ο Πρόεδρος  της Κυβέρνησης των  Βαλεαρίδων Νήσων,  Jose Ramon Bauza και ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιάννης  Μαχαιρίδης τη Δευτέρα, στις 21 Μαΐου στο κυβερνητικό Μέγαρο των Βαλεαρίδων. Αποτελεί συμφωνία για την ενίσχυση της συνεργασίας και να υπερασπιστεί τις ανάγκες των δύο περιοχών στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Να αναγνωρίσουν στα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα τα αιτήματα των νησιών, για να επιτευχθεί «ουσιαστική ισότητα» σε όλους τους τομείς  σε σχέση με τις «στεριανές» περιοχές.

Κυριακή 26 Μαΐου 2013

ΜΥΡΟΒΛΥΖΟΝΤΑ ΚΡΑΝΙΑ, ΒΙΩΜΑΤΙΚΗ ΜΑΡΤΥΡΙΑ

ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΘΑΥΜΑ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΠΑΝΑΧΡΑΝΤΟΥ 

Την Κυριακή, 21 Ιουνίου 2009, τρεις Κυριακές από την Κυριακή των μυροφόρων, μετά τη Θεία Λειτουργία με κάλεσε ο ηγούμενος της μονής πατέρας Ευδόκιμος, να πάω «να βοηθήσω στο Φωτοδότη».
Συνάντησα εκεί πέντε προσκυνητές και φίλους της Μονής που εργάζονταν μαζί με τον πατέρα Αέτιο στην διάνοιξη της κρύπτης και στον καθαρισμό των λειψάνων. 

Σάββατο 25 Μαΐου 2013

ΔΟΥ ΑΝΔΡΟΥ

ΟΡΙΣΤΙΚΗ Η ΜΕΤΑΚΟΜΙΣΗ

Οι ελπίδες που υπήρχαν να παραμείνει η ΔΟΥ Άνδρου ως έχει στο νησί παρέμειναν... ελπίδες. Έγγραφο που ήλθε στην δημοσιότητα πιστοποιεί την οριστική μετακόμιση της, στην ΔΟΥ Παλλήνης. Συγκεκριμένα μεταφέρονται  τα γραφεία Ελέγχου-Λογιστικού-Δικαστικού και Γραμματείας, η βασική δραστηριότητα. 
Στο νησί στη θέση της ΔΟΥ θα υπάρχει το γραφείο  Φορολογικού ΚΕΠ  που θα στεγάζεται σε δημοτικό χώρο στην Χώρα για να ελαχιστοποιηθεί το κόστος λειτουργίας του. Σε αυτό οι πολίτες μπορούν να διεκπεραιώνουν κάθε εργασία, για την οποία προσέρχονταν μέχρι σήμερα στη ΔΟΥ.

ΚΕΝΤΡΑ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ (ΚΕΠ)

ΝΕΑ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ 

Ξεκίνησε η ηλεκτρονική θυρίδα του Πολίτη ‘’ΕΡΜΗΣ’’ μέσα απο τα ΚΕΠ, όλης της χώρας.
Πρόκειται για μια δυνατότητα η οποία μπορεί να βελτιώσει σημαντικά το επίπεδο της εξυπηρέτησης του πολίτη, καθώς μέσω της θυρίδας αυτής, όποιος έχει εγγραφεί και ταυτοποιηθεί ως χρήστης του ΕΡΜΗ, μπορεί να λαμβάνει και να διεκπεραιώνει ψηφιακά υπογεγραμμένα έγγραφα, χωρίς να απαιτείται η αυτοπρόσωπη παρουσία του στις υπηρεσίες.

Παρασκευή 24 Μαΐου 2013

ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΓΑΥΡΙΟΥ ΚΑΙ ΜΠΑΤΣΙΟΥ

 ΣΕ ΠΟΙΟ ΣΤΑΔΙΟ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ;

Κωδικός Εργου: 2011ΣΕ07580181 της ΣΑΕ 0758
Ποσόν: 431.411,43€
  

Φτάσαμε  τέλος Μαίου, 15 μήνες από τότε που στις  29 Φεβρουαρίου 2012 και με αριθμό πρωτοκόλλου 1850, προκηρύχθηκε από τον Δήμο Άνδρου, διαγωνισμός ανάθεσης εκπόνησης μελέτης, με τον τίτλο:   «ΔΙΚΤΥΑ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ KAI ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΘΕΣΗΣ ΛΥΜΑΤΩΝ ΟΙΚΙΣΜΩΝ ΓΑΥΡΙΟΥ ΚΑΙ ΜΠΑΤΣΙΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΝΔΡΟΥ».

Πέμπτη 23 Μαΐου 2013

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΑΚΤΩΝ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗΣ

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος (ΕΟΠ) είναι ένας οργανισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο οποίος παρέχει έγκυρη και ανεξάρτητη πληροφόρηση για το περιβάλλον.
Συγκεντρώνει, κάθε χρόνο, δεδομένα για τα ύδατα κολύμβησης που συγκεντρώθηκαν από τις τοπικές αρχές σε περισσότερα από 22 000 τοποθεσίες από όλα τα 27 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), την Κροατία και την Ελβετία, και  μετρά κυρίως τα επίπεδα των βακτηριδίων (μικροβιολογική μόλυνση) από τα λύματα και το ζωικό κεφάλαιο.

Τετάρτη 22 Μαΐου 2013

ΣΠΟΥΔΑΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ

ΕΚΛΕΓΜΕΝΕΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΣΤΗΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ


Γυναίκες της Αυτοδιοίκησης από όλη την Ελλάδα θα βρεθούν στην Άνδρο από 13- 16 Ιουνίου. Πραγματοποιείται σε ξενοδοχείο του Γαυρίου, το 18ο Πανελλήνιο Συνέδριο του Δικτύου Εκλεγμένων Γυναικών Α' και Β' Βαθμού Αυτοδιοίκησης "η Αθηνά". Το θέμα του συνεδρίου είναι: «ΓΥΝΑΙΚΑ, ΔΡΑΣΗ και ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ, Ευρηματικότητα, Διαχείριση Κρίσεων, Πρωτοβουλία – Επιχειρείν».

Τρίτη 21 Μαΐου 2013

ΤΡΟΦΙΜΑ

ΔΩΡΕΑΝ ΔΙΑΝΟΜΗ ΣΕ ΑΠΟΡΟΥΣ

Πρόγραμμα Δωρεάν Διανομής τροφίμων σε απόρους  υπάρχει και στην Άνδρο, και η συμμετοχή λήγει τις 31 Μαΐου. Προϋπόθεση συμμετοχής έχουν οι κάτοικοι του νησιού που τα εισόδημά τους είναι :

Περιφερειακή Ενότητα Άνδρου

ΜΙΣΘΩΣΗ ΑΚΙΝΗΤΟΥ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ

Οίκημα στην Χώρα να νοικιάσει αναζητά η Περιφέρεια για να στεγάσει τις υπηρεσίες της στην Άνδρο. Ειδικότερα η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, με μειοδοτική προκήρυξη καλεί τους ενδιαφερόμενους να εκδηλώσουν ενδιαφέρον  με γραπτές προσφορές μέχρι τις 10 Ιουνίου.
Το προς ενοικίαση ακίνητο πρέπει να διαθέτει:

Δευτέρα 20 Μαΐου 2013

ΣΠΑΝΙΑ ΤΕΛΕΤΗ

ΕΓΚΑΙΝΙΑ Ι.Ν. ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΗ ΠΑΛΑΙΟΠΟΛΗΣ

Η τελετή εγκαινίων ναού είναι σπάνια διαδικασία της Ορθόδοξης παράδοσης, γίνεται μια φορά για κάθε ναό. Την τελεί ο μητροπολίτης της περιοχής, ενώ σε όλες τις άλλες ακολουθίες μόνο χοροστατεί.
Ο Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος στην Άνω Παλαιόπολη ήταν εξωκλήσι που ανήγειραν Παλαιοπολιανοί. Δύο φορές από τότε τον επέκτειναν για να καλύπτει τις ανάγκες τους κάνοντάς τον ναό ενοριακό.

Κυριακή 19 Μαΐου 2013

Μουστάκας Διονύσιος

Αι πλουτοπαραγωγικαί δυνάμεις της νήσου Άνδρου 


Ενδιαφέρον βιβλίο όπου παρουσιάζει τα οικονομικά δεδομένα της Άνδρου στο πρώτο τέταρτο του 20ου αιώνα. Περιγράφεται ο ορυκτός πλούτος, τα μεταλλεία, και οι εμπορικές πηγές νερού με ανάλυση των υδάτων τους. Αναφέρονται οι δυναμικές καλλιέργειες και οι παραγόμενες ποσότητες. Τα εκτρεφόμενα ζώα και τα μεταποιητικά παράγωγα του πρωτογενή τομέα, όπως τυριά, παστά, και οίνοι. Τα εισαγόμενα και εξαγώγιμα προϊόντα του νησιού.  

Σάββατο 18 Μαΐου 2013

Ο Φακός του Ποιητή

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΝΔΡΕΑ ΕΜΠΕΙΡΙΚΟΥ



«Ο Φακός του Ποιητή- φωτογραφίες από το Αρχείο του Ανδρέα Εμπειρίκου» είναι ο τίτλος της φωτογραφικής έκθεσης, που οργάνωσε η ομάδα ΤΗΕ BOX σε συνεργασία με τις εκδόσεις ΑΓΡΑ και το Λεωνίδα Εμπειρίκο, το γιο του ποιητή.  

Παρασκευή 17 Μαΐου 2013

ΤΑΦΟΠΛΑΚΑ ΣΤΟΥΣ ΟΤΑ

Η ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ


Η  νέα διαφαινόμενη κατάργηση ή συγχώνευση Οργανισμών (Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου και Ιδιωτικού Δικαίου) της πρωτοβάθμιας Αυτοδιοίκησης και η απόλυση των εργαζομένων τους, δημιουργεί προβλήματα σε παροχές κυρίως στους οικονομικά αδύνατους πολίτες,  ξεσήκωσε τις διαμαρτυρίες των ΟΤΑ των Κυκλάδων.

Πέμπτη 16 Μαΐου 2013

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ Golden Hall

ΝΗΣΙ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ

Αφιέρωμα στην Άνδρο προγραμμάτισε στους χώρους του το εμπορικό κέντρο Golden Hall σε συνεργασία με τον Δήμο το χρονικό διάστημα 17 Μαΐου έως και 1 Ιουνίου.  Στο ισόγειο και τον πρώτο όροφο του εμπορικού συγκροτήματος θα παρουσιαστούν αντιπροσωπευτικά δείγματα από την παράδοση, τη ναυτοσύνη και το περιβάλλον του νησιού.  

Τετάρτη 15 Μαΐου 2013

ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΓΑ

Έναρξη προγραμμάτων κοινωνικού τουρισμού

Ξεκίνησαν τα προγράμματα Κοινωνικού Τουρισμού του ΟΓΑ από την  «Αγροτική Εστία» για το 2013, από τα οποία υπολογίζεται να επωφεληθούν πάνω από 500.000 ασφαλισμένοι και συνταξιούχοι του.
Οι ασφαλισμένοι και τα μέλη των οικογενειών τους, έχουν τη δυνατότητα να κάνουν διακοπές σε όλη την Ελλάδα, καθώς επίσης και να προμηθευτούν δωρεάν βιβλία και εισιτήρια θεάτρου, ανάλογα με την επιλογή τους.

ΦΙΔΙΑ

ΠΩΣ ΝΑ ΤΑ ΚΡΑΤΗΣΩ ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΣΠΙΤΙ

Τα φίδια είναι τα ερπετά που η παρουσία τους μας προξενεί δέος, φόβο, πανικό ή και όλα αυτά. Η επίσκεψή τους στους χώρους μας, στην αυλή ή τον κήπο, μόνο ευχάριστα συναισθήματα δεν μας προξενεί. Ανακαλύψαμε την ενδιαφέρουσα εργασία, του Ηλία Στραχίνη, ειδικού στα ερπετά, του οποίου οι οδηγίες πληροφορούν πως ένα φίδι δεν θα προτιμήσει να "επικοινωνήσει" με το σπίτι μας...

Τρίτη 14 Μαΐου 2013

ΠΡΟΧΩΡΑ ΜΕ ΓΟΡΓΟ ΡΥΘΜΟ

 ΔΙΑΣΩΣΗ  ΠΥΡΓΟΥ  ΑΓΙΟΥ ΠΕΤΡΟΥ 


Η διάνοιξη του δρόμου ξεκίνησε
...'Ο αείμνηστος ισάδελφος ημών φίλος 'Αντώνιος Μηλιαράκης, γράφων πρό πεντηκονταετίας περίπου περί του πύργου του Άγιου Πέτρου, ερρήγνυεν έκτοτε την κραυγήν του κινδύνου, χωρίς ουδένα ατυχώς να συγκινήση. Τον κίνδυνον τούτον κατέστησεν έτι εμφανέστερον ο 'εκτοτε διαρρεύσας χρόνος ημισείας σχεδόν εκατονταετηρίδος, καθ'όν αί βλάβαι επεξετάθησαν και επί άλλων σημείων. 'επικαλούμενοι και ημείς την σύντονον μέριμναν των αμέσως αρμοδίων αρχαιολογικών  υπηρεσιών, αίτινες έκτοτε ασυγγνώστως ηδιαφόρησαν, φρονούμεν ότι και τα διάφορα 'Ανδριακά σωματεία, ιδίως τα εν'Αθήναις. επιβάλλεται να παρέμβωσι και διά των ενεργειών αυτών να συντελέσωσι τελεσφόρως υπέρ της σωτηρίας του μόνου εν Άνδρου αρχαίου μνημείου, όπερ ο πανταμάτωρ χρόνος άφησε μέχρι σήμερον όρθιον εν τη νήσω. Είνε το ευγενέστερον και τιμητικωτερον στάδιον δράσεως . Θά ήτο δε αληθινόν όνειδος διάτούς συγχρόνους Άνδρίους, εάν το μοναδικόν τούτο της νήσου των μνημείον άφινον επί των ημερών των να καταρρεύση αναλγήτως...
Δημήτριος Πασχάλης   Άνδρος , 1924  

Δευτέρα 13 Μαΐου 2013

ΣΕ ΝΟΙΚΟΚΥΡΕΜΕΝΟΥΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ


ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΕΙΣ  ΔΗΜΩΝ


Εγκαλούνται 15 Δήμοι των Κυκλάδων και μεταξύ αυτών και ο Δήμος Άνδρου από το Υπουργείο Εσωτερικών για τη μη τήρηση εκ μέρους τους, της προθεσμίας που τους είχε τεθεί για την αποστολή προς αυτό, με τα στοιχεία των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεών τους προς τρίτους.

Κυριακή 12 Μαΐου 2013

ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΕΙΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑΣ


ΑΦΟΡΑ ΑΠΟ ΠΟΛΥ ΜΙΚΡΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΚΥΡΙΩΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΕΣ
  


Η υπάρχουσα κρίση προσφέρεται για την δημιουργία υγειών επιχειρήσεων. Ο μέλλων επενδυτής στις "στενάχωρες" εποχές ερευνά πολύ προσεκτικά τις επιχειρηματικές κινήσεις του. Στοχεύει στη δημιουργία επιχείρησης με προοπτική ελαχιστοποιώντας τους κινδύνους  αποτυχία της. Εκείνο που "ψαλιδίζει" τις ιδέες είναι το κεφάλαιο δημιουργίας της επιχείρησης ή αν υπάρχει η επιχείρηση το κεφάλαιο επέκτασης ή αναδιοργάνωσης της. Διαβάστε προσεκτικά τις χρηματοδοτήσεις που παρουσιάζονται στη συνέχεια, μπορεί να σας βοηθήσουν να κάνετε τις ιδέες σας πραγματικότητα ή καλύτερα επιχείρηση!

Σάββατο 11 Μαΐου 2013

ΝΑΥΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΚΟΡΘΙΟΥ ΑΝΔΡΟΥ


Διασυλλογικός αγώνας ιστιοσανίδας 

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε ο Διασυλλογικός Αγώνας ιστιοσανίδας Τechno 293 (Ranking List) και RS:X, στις 27 και 28 Απριλίου, στον Όρμο Κορθίου, ο οποίος διοργανώθηκε από το Ναυτικό Όμιλο Κορθίου Άνδρου.
Στον αγώνα συμμετείχαν συνολικά 47 αθλητές, 41 αθλητές στη κατηγορία Τechno 293 και 6 αθλητές στη κατηγορία RS:X, από τους εξής ομίλους :

ΠΛΗΘΟΣ ΚΟΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ "ΑΓΙΑΣ"

ΤΙΜΗΣΑΝ ΤΗΝ ΕΟΡΤΗ ΤΗΣ ΖΩΟΔΟΧΟΥ ΠΗΓΗΣ

  
Η ιστορική ιερά μονή της Ζωοδόχου Πηγής ή της Αγίας, όπως είναι γνωστότερη, το μοναδικό μοναστήρι της ενότητας της Υδρούσας, πανηγύρισε την Παρασκευή του Πάσχα 10 Μαΐου. Πλήθος κόσμου συνέρρευσε να τιμήσει την εορτάζουσα Μονή προερχόμενος κυρίως από τις περιοχές Γαυρίου και Μπατσιού.

Παρασκευή 10 Μαΐου 2013

ΑΙΣΙΟΔΟΞΟ ΜΗΝΥΜΑ

ΑΝΔΡΟΣ - ΠΑΣΧΑ 2013
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΦΙΞΕΩΝ ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ


Ξεχωριστό χρώμα και άρωμα έχουν οι ημέρες του Πάσχα στο νησί μας και έτσι με σύμμαχο τον καλό καιρό όλες τις μέρες,η Άνδρος  αποτέλεσε έναν από τους πρώτους προορισμούς στο Αιγαίο.
Τώρα που σχεδόν τελείωσε η Πασχαλινή περίοδος, όλοι οι άνθρωποι της οικονομίας της Ανδρου, μετρούν τις αποδόσεις της πρώτης στην ουσία περιόδου της τουριστικής σεζόν για το 2013.

Πέμπτη 9 Μαΐου 2013

ΕΠΕΙΓΟΝ! Προθεσμία μέχρι τις 15 Μαΐου


Προλάβετε τα λάθη των στοιχείων των ακινήτων

Λήγει την επόμενη Τετάρτη 15 Μαΐου, η προθεσμία για να διορθώσουν στον ΔΗΜΟ  ΑΝΔΡΟΥ, τα λάθη που έχουν εντοπίσει οι ιδιοκτήτες στα στοιχεία που αφορούν τον αριθμό των τετραγωνικών μέτρων των επιφανειών, στην τιμή ζώνης και στο συντελεστή παλαιότητας των ηλεκτροδοτούμενων ακίνητων τους.  Το Εκτάκτο Ειδικο Τέλος Ακινήτων (ΕΕΤΑ) του έτους 2013, γνωστότερο ως  χαράτσι, για να υπολογιστεί στα πραγματικά δεδομένα του ακινήτου. Με αυτά  θα υπολογιστεί και ο Φόρος Ακίνητης Περιουσίας των ετών 2011 και 2012.

Τετάρτη 8 Μαΐου 2013

ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΑΓΙΑΣ ΕΙΡΗΝΗΣ


ΤΡΕΙΣ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΣΕ ΤΡΕΙΣ ΕΒΔΟΜΑΔΕΣ ΣΤΗΝ ΑΝΔΡΟ

Τρίτη επίσκεψη στην Άνδρο σε διάστημα τριών εβδομάδων πραγματοποίησε ο Μητροπολίτης Δωρόθεος. Επισκέφτηκε την πανηγυρίζουσα ιερά Μονή της Αγίας Ειρήνης στα Αποίκια στις 6 και 7 Μαΐου. 
Τέλεσε, την παραμονή, τον Πασχάλιο Εσπερινό παρουσία πολλών πιστών από τη Χώρα και τα χωριά της περιοχής. Εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πρόοδο και τα αποτελέσματα των εργασιών ανακαίνισης και εξωραϊσμού του Μοναστηριακού Συγκροτήματος, που επιτελούνται με τη χορηγία του πλοιοκτήτη Ελευθέριου Πολέμη. 

ΚΥΝΗΓΗΤΙΚΑ ΟΠΛΑ

Ανανέωση - έκδοση αδειών κατοχής 

Οι κάτοχοι κυνηγετικών όπλων να ελέγξουν τις άδειες οπλοκατοχής αν έχουν λήξει ή λήγουν άμεσα για να τις ανανεώσουν στο Αστυνομικό τμήμα της κατοικίας τους. Η κατοχή όπλου χωρίς άδεια είναι παράνομη και επισύρει σειρά  διοικητικών και ποινικών κυρώσεων, που είναι φυλάκιση και πρόστιμο παράλληλα με την ταλαιπωρία. 

Τρίτη 7 Μαΐου 2013

ΓΙΑ ΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΥΣ ΜΕ ΜΕΛΙΣΣΙΑ

ΔΩΡΕΑΝ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑΣ

Δωρεάν τριήμερο σεμινάριο για ασχολούμενους με την μελισσοκομία υλοποιείται  τις εξής μέρες:
Τετάρτη 8 Μαΐου 11:00 – 17:00, θα παρουσιαστούν θέματα που αφορούν μελισσοκομικούς χειρισμούς κατά τη διάρκεια του έτους, ασθένειες μελισσών και αντιμετώπισή τους, νέα συστήματα διαχείρισης.

"ΜΕΤΡΗΜΕΝΟΣ Ο ΧΑΛΑΣΜΟΣ"

ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΜΕ ΠΟΛΥ ΚΟΣΜΟ

Κόσμος πολύς παρακολούθησε την τελετή της Ανάστασης! Η διαφορά από τα προηγούμενα χρόνια ήταν η αισθητά περιορισμένη χρήση κροτίδων, βεγγαλικών και "μάσκουλων". Η κρίση που περνά η Ελληνική κοινωνία περιόρισε την διάθεση και την δυνατότητα αγοράς των πυρομαχικών της Ανάστασης. Σε ναούς το "Χριστός Ανέστη" νόμιζες ότι το άκουγες σε Αγιορείτικο  μοναστήρι όπου ο μόνος ήχος που ακούγεται είναι της καμπάνας. 
Η υπερβολή των προηγούμενων ετών έλειψε άλλα δεν περιόρισε τις ωραίες εικόνες.  Δύο από αυτές τις αλιεύσαμε στο διαδίκτυο και τις παρουσιάζουμε. Αναλυτικό φωτορεπορτάζ έχουμε από την "δεύτερη" Ανάσταση, την Κυριακή του Πάσχα, από τον Μητροπολιτικό ιερό ναό του Αγίου Γεωργίου της Χώρας, που ξεχωρίζει στο νησί.
ΧΩΡΑ
 
ΜΠΑΤΣΙ

ΚΥΡΙΑΚΗ ΠΑΣΧΑ 


Η περιφορά της Ανάστασης του Αγίου Γεωργίου κατευθύνεται προς την πλατεία της Ρίβα
Κόσμος έμεινε στην πλατεία για να παρακολουθήσει το θέαμα που ακολουθεί
Τα μάσκουλα σε παράταξη, έτοιμα να εκραγούν...
Η εκπυρσοκρότηση επιτυχής
Η έκρηξη δημιουργεί "τρομακτικό" θόρυβο...
...και πολεμικό σκηνικό!

Δευτέρα 6 Μαΐου 2013

Ίδρυμα Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή


Από την παράδοση του Βυζαντίου στη σύγχρονη τέχνη


Το Ίδρυμα Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή οργανώνει για το καλοκαίρι (30 Ιουνίου - 29 Σεπτεμβρίου ένα εικαστικό αφιέρωμα με τίτλο: "Ιστορώντας την Υπέρβαση: Από την παράδοση του Βυζαντίου στη σύγχρονη τέχνη".
Στην αδιάκοπη προσπάθεια εικονογραφικής ιστόρησης της υπέρβασης που ο άνθρωπος ακατάπαυστα ανέκαθεν επιχειρεί, το Βυζάντιο άφησε το δικό του ανεξίτηλο στίγμα. Παρά τις τόσες κοινωνικο-ιστορικές αντιξοότητες, αυτός ο πολυσήμαντος πολιτισμός παρήγαγε αριστουργήματα σε όλα ανεξαιρέτως τα πεδία του πνεύματος και της τέχνης.
Στη νεότερη και σύγχρονη περίοδο πολλοί διακεκριμένοι Έλληνες ζωγράφοι ανέδραμαν στον εικονογραφικό κόσμο αυτής της μεγάλης τέχνης, αναζητώντας εικονιστικά πρότυπα και επιρροές, όχι για να επαναλάβουν γνωστά στερεότυπα, αλλά για να τα εμβολιάσουν συμπρακτικά με το πνεύμα και τα τεχνοτροπικά δεδομένα των νεότερων κινημάτων, τα οποία γνώρισε η τέχνη καθ’ όλη τη διάρκεια του περασμένου αιώνα.
Σκοπός αυτού του αφιερώματος είναι, συνεπώς, να αναζητηθούν αυτές οι ιστορικές, αισθητικές και τεχνοτροπικές επιρροές και να αναδειχθεί ο τρόπος με τον οποίο οι Νεοέλληνες ζωγράφοι τις ενέταξαν στους εικαστικούς τους προβληματισμούς επιτυγχάνοντας με τον τρόπο αυτό την αναζωπύρωση του ενδιαφέροντος γι’ αυτόν τον μακρόχρονο, υποτιμημένο, όμως, ως έργο αισθητικής, εικονογραφικό πολιτισμό.
Με αυτό το σκεπτικό το Ίδρυμα Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή οργανώνει για το καλοκαίρι ένα εικαστικό αφιέρωμα την επιμέλεια του οποίου έχει ο Νίκος Ζίας, Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Το αφιέρωμα θα συγκροτείται με έργα των εξής διακεκριμένων ζωγράφων οι οποίοι παράλληλα με την κοσμική ζωγραφική ζωγράφισαν και έργα με θρησκευτική θεματολογία, συμβάλλοντας με τον τρόπο αυτό στην αναζωπύρωση του ενδιαφέροντος για την Βυζαντινή τέχνη: Κωνσταντίνος Παρθένης, Φώτης Κόντογλου, Σπύρος Παπαλουκάς, Σπύρος Βασιλείου, Πολύκλειτος Ρέγκος, Νίκος Εγγονόπουλος, Γιάννης Τσαρούχης, Κωνσταντίνος Αρτέμης, Δημήτριος Πελεκάσης, Αγήνωρ Αστεριάδης, Πολυχρόνης Λεμπέσης, Δημήτρης Μπισκίνης, Στέφανος Αλμαλιώτης, Αναστάσιος Λουκίδης, Νίκος Νικολάου, Ράλλης Κοψίδης και οι χαράκτες Δημήτριος Γαλάνης, Λυκούργος Κογεβίνας, Ευθύμιος Παπαδημητρίου, Αλεβίζος-Αναστάσιος Τάσσος, Γιώργος Σικελιώτης, Βάσω Κατράκη.
Η έκθεση θα συνοδεύεται από κατάλογο - έκδοση αναφοράς, με κείμενα 13 επιστημόνων, την επιμέλεια του οποίου έχει ο  Χρήστος Φ. Μαργαρίτης.
Τα 130 και πλέον έργα προέρχονται από Κρατικά και Εκκλησιαστικά Μουσεία, Ιδρύματα, Ιερούς Ναούς  και Ιδιωτικές Συλλογές.

Κυριακή 5 Μαΐου 2013

SUPERFERRY ΙΙ

ΠΑΣΧΑ ΣΤΗ ΧΩΡΑ!
    
 Την πρωτεύουσα της Άνδρου τιμά  η παρουσία του SUPERFERRY II από το απόγευμα του Μεγάλου Σαββάτου στο Νειμποριό, το λιμάνι της Χώρας, για την Ανάσταση και το Πάσχα. Εικόνα ασυνήθιστη ή καλύτερα άγνωστη στους νεώτερους κατοίκους της περιοχής η παρουσία ακτοπλοϊκού πλοίου στη Χώρα και ειδικά "χρονιάρες μέρες". 
Συνετέλεσε σε αυτό η Ανδριώτικη πλοιοκτήτρια εταιρία του σκάφους, που ανήκει στους αδελφούς Γιώργο και Δημήτρη Στεφάνου από τις Στενιές και στις άριστες καιρικές συνθήκες που επικρατούν στο λιμάνι της Χώρας, πλήρης άπνοια.  
  Τα προηγούμενα χρόνια το πλοίο, τις μέρες αυτές, βρισκόταν στο Γαύριο.  
Το πλοίο είναι ανοικτό στους συμπατριώτες μας να το επισκεφτούν και σύμφωνα με πληροφορίες, το μεσημέρι στους επισκέπτες θα προσφέρονται Πασχαλιάτικοι μεζέδες!
 Το απόγευμα, στις 5:00 αναχωρεί από τη Χώρα, με ναυτικούς χαιρετισμούς, με κατεύθυνση το Γαύριο. Στον περίπλου αυτό του νησιού μπορούν να ταξιδέψουν δωρεάν όσοι το θελήσουν. Τους δίνεται η δυνατότητα να γνωρίσουν τη μισή ακτογραμμή της Άνδρου από θαλάσσης. Η διάρκεια του ταξιδιού είναι 1,5 ώρες.
    Διανυκτερεύει στο Γαύριο και τη Δευτέρα εκτελεί τα προγραμματισμένα δρομολόγια του.

Σάββατο 4 Μαΐου 2013

Η ζωή εν τάφω...

ΕΠΙΤΑΦΙΟΙ ΑΝΔΡΟΥ

Το βράδυ της Μεγάλης Πέμπτης μετά τα την Ακολουθία των "12 Ευαγγελίων" οι ναοί παραμένουν ανοικτοί. Νέες, κατά κανόνα,  γυναίκες της ενορίας του κάθε ναού φροντίζουν τον Επιτάφιο. Στηριζόμενες στα συγκεντρωμένα άνθη σχεδιάζουν τον στολισμό, προσθέτοντας τις καλύτερες εμπνεύσεις τους. Έργα τέχνης που προορίζονται για τον τάφο του Χριστού μετά την Αποκαθήλωση Του από τον Σταυρό. Η αναπαράσταση του μνημείου ταφής, του Επιταφίου του Ιησού, η όμορφη εικόνα του πρέπει να  συνδυάζεται με τα μελωδικά Εγκώμια που ψάλλονται τη Μεγάλη Παρασκευή...
Οι εικόνες από τους Επιτάφιους των ναών του νησιού είναι δημιουργία του φωτογραφείου ΦΩΤΟ-ΑΝΔΡΟΣ, του Μάκη και της Ασημίνας Σπυριδονοπούλου
Πατήστε στο ΕΠΙΤΑΦΙΟΙ για να τους δείτε!

Παρασκευή 3 Μαΐου 2013

ΣΕ ΕΞΙ ΙΕΡΟΥΣ ΝΑΟΥΣ

ΧΟΡΟΣΤΑΤΗΣΕ ΚΑΙ ΚΗΡΥΞΕ

Κυρακή των Βαΐων και Μεγάλη Δευτέρα ο Μητροπολίτης Δωρόθεος Β' ήταν Άνδρο. Επισκέφτηκε ιερούς ναούς και μέσω των Ακολουθιών της Μεγάλης Εβδομάδας που χοροστάτησε και του κηρύγματος που εκφώνησε επικοινώνησε με τους πιστούς της κάθε ενορίας.
Κυριακή των Βαΐων χοροστάτησε απόψε στην Ακολουθία του Νυμφίου (Όρθρου της Μ. Δευτέρας), διαδοχικά, στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Μεσσαριάς και Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Γεωργίου Χώρας Άνδρου, προς το εκκλησίασμα των οποίων ομίλησε για τα μηνύματα, που φέρει η Μεγάλη Εβδομάδα στη ζωή των πιστών.
Τη Μεγάλη Δευτέρα το πρωί, ο Μητροπολίτης Δωρόθεος Β' τέλεσε την Ακολουθία των Προηγιασμένων Τιμίων Δώρων στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Γαυρίου και, με αφορμή το Ανάγνωσμα του Ιώβ, ομίλησε στους πιστούς για τη σημασία της υπομονής στην αντιμετώπιση και υπέρβαση των δυσκολιών της ζωής.
Το απόγευμα, τέλεσε την Ακολουθία του Νυμφίου στις ολιγάνθρωπες Ενορίες Αγίου Νικολάου Γιδών και Γενέσεως Θεοτόκου Καλιβαρίων και στον Ιερό Ναό Αγίου Φιλίππου Μπατσίου, προς το εκκλησίασμα των οποίων ομίλησε επί επικαίρων θεμάτων, υπό το πρίσμα των μηνυμάτων της Μ. Εβδομάδος, και ευχήθηκε για το Άγιο Πάσχα.