Τρίτη 3 Δεκεμβρίου 2013

ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΟΡΜΟΥ ΚΟΡΘΙΟΥ

ΚΟΣΜΙΚΕΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Στον Όρμο Κορθίου του Αγίου Νικολάου γιορτάζει ο ενοριακός ναός. Το Συμβούλιο του ναού τιμά τον προστάτη των ναυτικών με μεγαλόπρεπες τριήμερες εκδηλώσεις όπου συνυπάρχουν εκκλησιαστικές ακολουθίες με κοσμικές παραστάσεις.
Παράδοση της Ορθοδοξίας να υπάρχει σύνδεση όλων των κοινωνικών εκδηλώσεων, θείων και ανθρώπινων. Συνήθεια που ξεκινά από τους Βυζαντινούς χρόνους συνεχίστηκε την περίοδο της Τουρκοκρατίας αλλά άρχισε να ατονεί στην σύγχρονη Ελλάδα. Όταν η χώρα μας θεώρησε πρόοδο το μονόπλευρο «δέσιμο» με την Δύση χωρίς τις παραδόσεις μας, αρχαίες, μεσαιωνικές και νεώτερες.
Την παραμονή της εορτής του Αγίου, την Πέμπτη στις 7:00 το απόγευμα, θα τελεστεί Εσπερινός και λιτάνευση της μικρής ιερής εικόνας Του με την συνοδεία της Φιλαρμονικής Άνδρου και των  λαμπαδοφόρων μαθητών των σχολείων της περιοχής Κορθίου. Η πομπή θα κάνει στάση στο λιμάνι όπου θα τελεστεί δέηση υπέρ ασφαλών και καλών πλεύσεων  των ναυτιλλομένων καθώς και τρισάγιο στην μνήμη των πληγέντων ναυτικών. Ο Δήμαρχος και οι φορείς της περιοχής, στην συνέχεια, θα κάνουν ρίψεις στεφάνων στην θάλασσα. Η μέρα θα ολοκληρωθεί με μουσικό αφιέρωμα για τις αλησμόνητες πατρίδες, στην αίθουσα του "SEASATIN NINO", που θα αποδώσει ο Βυζαντινός χορός του πρωτοψάλτη και μουσικού Ζαχαρία Κοντοφρύδη με την συνοδεία παραδοσιακών οργάνων.
Την ημέρα της γιορτής του Αγίου Νικολάου την Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου, θα τελεστεί στις 7:30  ο Όρθρος και η πανηγυρική Θεία Λειτουργία. Θα ακολουθήσει η λιτάνευση της μεγάλης ιερής εικόνας του Αγίου. Το βράδυ στις 9:00 στην αίθουσα του "FAMIGLIA" θα γίνει χοροεσπεριδα με παραδοσιακά τραγούδια από την βυζαντινή χορωδία που θα πλαισιώνουν οι Νίκος Σκόρδος (βιολί) και Γιάννης Ψαρρός (πλήκτρα).
Την Κυριακή 8 Δεκεμβρίου θα τελεστεί Όρθρος και Θεία Λειτουργία και στην συνέχεια μνημόσυνο για τους κτήτορες και των μεγάλων ευεργετών  της περιοχής Κορθίου.
Να σημειώσουμε ότι σε όλες τις Ακολουθίες θα ψάλλει Βυζαντινή χορωδία της Μητρόπολης Πειραιά υπό την διεύθυνση του άρχοντος πρωτοψάλτη Ζαχαρία Κοντοφρύδη.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου