Σάββατο 20 Ιουλίου 2013

ΘΕΑΤΡΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΑΝΔΡΟΥ

"ΦΩΝΑΖΕΙ  Ο  ΚΛΕΦΤΗΣ"


Διαχρονικό έργο του Δημήτρη Ψαθά το οποίο αναφέρεται στην διαφθορά της Δημόσιας Διοίκησης. Ο συγγραφέας όταν το 1958 έγγραφε το "Φωνάζει ο Κλέφτης" αποσκοπούσε να προβληθεί το γεγονός ως κυρίαρχο πρόβλημα της κοινωνίας. Να ενεργοποιήσει αυτό που λέμε συντεταγμένη πολιτεία, να δημιουργήσει τις υποδομές που να αποτρέπουν την κατάχρηση του δημόσιου χρήματος από τους επιτήδειους παρατρεχάμενους των κομμάτων ή των παραγόντων.
Την διαφθορά ο συγγραφέας την συνδέει και με την οικογενειοκρατία (νεποτισμός στα νεοελληνικά). Επιλέγει ο πρόεδρος του Δημόσιου Οργανισμού τον αδελφό της γυναίκας του ως υψηλόβαθμο στέλεχος με βασικό κριτήριο την συγγένεια. Ο ικανός διορίζεται από τύχη ως υπάλληλος. Όταν ανακαλύπτει την διαφθορά, το κατεστημένο αντιδρά με τον διαχρονικό του τρόπο, "φωνάζει ο κλέφτης να φοβηθεί ο νοικοκύρης". Ο τίμιος και ικανός υπάλληλος βρίσκεται αντιμέτωπος με τους μηχανισμούς της εξουσίας, που αντί να διευκολύνουν την έρευνα λειτουργούν αντίστροφα. 
Η διαχρονικότητα του έργου στηρίζεται στην επικαιρότητά του και στις μέρες μας, όπου η διαφθορά στον δημόσιο βίο συνεχίζεται. Η μόνη διαφορά είναι ότι τότε έκλεβαν εκατομμύρια σε δραχμές και σήμερα σε ευρώ. Βλέπετε το μόνο που άλλαξε ήταν το νόμισμα της πατρίδας μας.
Το "Φωνάζει ο Κλέφτης" είναι μια κοινωνική κωμωδία, ένα έργο που κυριολεκτικά ψυχαγωγεί τον θεατή.
Η Θεατρική Ομάδα Άνδρου μετά από δοκιμές που ξεκίνησαν από τον Ιανουάριο είναι έτοιμη να το παρουσιάσει στους θεατές που θα σπεύσουν στο Δημοτικό Θέατρο τις ημέρες των παραστάσεων: 21, 22, 25 Ιουλίου, 1, 2, 4, 5, και 6 Αυγούστου, με ώρα έναρξης 20:30. Η είσοδος κοστίζει 5€ και τα εισιτήρια προπωλούνται στο κατάστημα της Σοφίας Γαρυφάλλου-Τηνιακού (2282024201).
Η  σκηνοθεσία είναι της Αρετής Λαλιώτη. Τους ρόλους του έργου αποδίδουν οι:
Τιμολέων Λάμπρος: Θοδωρής Κουλούρης
 Σόλων Καραλέων: Αντώνης Χαλάς
 Κυρία Λία: Φιλοθέη Νταντάμη
 Αντώνης: Κώστας Γαρδέλης
 Κυρία Λέλα: Φραγκούλα Χαλά Ραϊση 
 Διοικητής: Γιώργος Τικόπουλος
 Αρχιφύλακας: Φίλιππος Γρηγόρας
 Τασία: Παναγιώτα Αγγελετάκη

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΕΣ ΑΤΑΚΕΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ


ΛΙΑ: Κοίτα φίλε μου! Ζεις στην Ελλάδα και δεν ξέρεις τι θα πει κομπίνα; Α, μα εσύ είσαι τελείως αστοιχείωτος! Στουρνάρι!
Βρε παιδάκι μου, μαλάκωσε και λίγο τις ιδέες σου. Κράτα και λίγο πισινή.
ΤΙΜΟΣ: Με συγχωρείτε μαντάμ, αλλά δυσκολεύομαι να σας παρακολουθήσω.
ΛΙΑ: Δεν ξέρεις τι θα πει πισινή; Πισινή, θα πει διπλωματία. Όλοι οι έξυπνοι άνθρωποι σήμερα, κρατάνε πισινή. Τελείωσε. Πάρτο απόφαση. Ζούμε την εποχή των πισινών.
---------------


ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΣ ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ: Βρε καλώς τον Τιμολέοντα.
ΤΙΜΟΣ: Ανακρισούλα; Ανακρισούλα έχουμε πάλι;
ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΣ ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ: Τι ανακρισούλα βρε αδερφέ. Κουβεντούλα θα κάνουμε. Κατ' αρχήν πες μου, πώς πέρασες χθες το βράδυ.
ΤΙΜΟΣ: Πολύ ωραία. Με βάλαν σε κάτι σανίδες ίσιες και κοψομεσιάστηκα, αλλά κατά τα άλλα πέρασα ωραία. Το μόνο, που ερχόντουσαν κάθε λίγο και με ξυπνούσανε. Στς 11, στις 12, στη 1, στις 2, στις 4 το πρωί... Κατά τα άλλα, κοιμήθηκα θαύμα!


ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΣ ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ: Από φαϊ πώς πήγαμε;
ΤΙΜΟΣ: Α... έφαγα πολλή λακέρδα. Είναι φαίνεται η σπεσιαλιτέ του καταστήματος.
ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΣ ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ: Σ' αρέσει η λακέρδα;
ΤΙΜΟΣ: Η δόση ήταν βέβαια λίγο ισχυρή, αλλά κατά τα άλλα ευχαριστήθηκα λακέρδα.
ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΣ ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ: Νερό ήπιες;
ΤΙΜΟΣ: Ζήτησα, αλλά μου είπανε ότι θα μου δώσουνε, μόλις ομολογήσω πού έχω κρύψει τα βιβλία.
ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΣ ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ: Ποιός το είπε αυτό;
ΤΙΜΟΣ: Ο κύριος υπαστυνόμος. Με πέθανε στη δίψα. Κατά τα άλλα όμως, ήταν ευγενέστατος κύριος.
ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΣ ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ: Έπρεπε να ζητήσεις εμένα.
ΤΙΜΟΣ: Όχι, δεν ήθελα να σας αναστατώσω, κύριε διοικητά. Μου έχετε εξασφαλίσει τόσες ανέσεις εδώ μέσα, ώστε δεν ήθελα να κάνω κατάχρηση της καλοσύνης σας.

--------------------

ΤΙΜΟΣ: Στρατηγάκο μου. Είναι όλοι κλέφτεεεες. Λωποδύτεεεες!
ΣΟΛΩΝ : Κάτσε καλά ρε, θα σε τσακίσω!
ΤΙΜΟΣ: Εμένα θα τσακίσεις; Τους κλέφτες να τσακίσεις. Τον αξιότιμο κύριο κουνιάδο σου, που έχει κατακλέψει τον οργανισμό.
ΣΟΛΩΝ: Πώς το λες αυτό ρε; Πώς το ξέρεις;
ΤΙΜΟΣ: Εγώ το λέω; Τα βιβλία το λένε. Έλεγχο δεν κάνω;
ΣΟΛΩΝ: Και βρήκες ατασθαλίες στα βιβλία;
ΤΙΜΟΣ: Ου... ου... μύλος γίνεται στον οργανισμό, στρατηγάκο μου. Ο κλέψας, του κλέψαντος, τω κλέψαντι, ω παλιοκλέψαντες και παλιοκλεφταρέοι...
ΣΟΛΩΝ: Μη φωνάζεις ρε! Μη φωνάζεις!



  

3 σχόλια:

  1. Τυχαία; η παρουσίαση του φωνάζει ο κλέφτης μετά το άρθρο για τις εκλογές... Πάντως είναι πετυχημένος ο συνδυασμός.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολιτικό έργο που παρουσιάζει την πραγματικότητα και γελάμε με την καθημερινότητά μας, που είναι τραγική, η οποία παραμένει στάσιμη και μεις αδύναμοι να την αλλάξουμε. Χρειάζεται να έλθει ο Ηρακλής να κάνει τον 13ο άθλο του που θα διαφέρει από τους άλλους αφού θα είναι εθνικής και όχι όπως οι προηγούμενοι τοπικής εμβέλειας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Απίστευτη παράσταση συγχαρητήρια σε όλους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή