Κυριακή 21 Ιουλίου 2013

ΠΕΖΟΠΟΡΩΝΤΑΣ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ (1)

Η ΑΓΝΩΣΤΗ ΑΝΔΡΟΣ

Διαδρομές σε ακμή μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του '80. Τα μονοπάτια ήταν οι οδοί επικοινωνίας των χωριών της Άνδρου. Διέρχονταν από όλα τα σπίτια και τις υποδομές των οικισμών. Συνέδεαν το χωριό με τον κεντρικό δρόμο και τα γειτονικά χωριά. 
Η επέκταση των αυτοκινητοδρόμων και η διεύρυνση της χρήσης των ΙΧ οχημάτων περιόρισαν την κίνησή τους. Οι ηλικιωμένοι κυρίως παρέμειναν πιστοί στους παραδοσιακούς δρόμους. Φεύγοντας και αυτοί, λόγγωσαν. Χάθηκαν! Έγιναν ανάμνηση...
Δεν ξεχάστηκαν! Η ανάγκη διεύρυνσης του τουριστικού "προϊόντος", τα θυμήθηκαν. Από τα 300 χλμ μονοπατιών του νησιού καθαρίστηκαν τα 85 χλμ.
Φανερώθηκε μια άγνωστη Άνδρος, αλώβητη από την ανθρώπινη απληστία. Αναδείχθηκαν τοπία φυσικού κάλλους και ανθρώπινα δημιουργήματα αρμονικά συνδεδεμένα μεταξύ τους.
Τις διαδρομές αυτές αξίζει να τις απολαύσει ο καθένας μας. Κάθε διαδρομή προσφέρει διαφορετική εικόνα. Την ίδια αν την επισκεφτείς άλλη εποχή αλλάζει, αλλά και κάθε φορά που την περπατάς ανακαλύπτεις νέες ομορφιές. 
Διαδρομές περιπέτειας αποτελούν και για τους νέους. Η ωραιότερη ανάμνηση από την Άνδρο! Είναι η ευχάριστη επαφή με την φύση.
Ο Δήμος Άνδρου έκδοσε έντυπο με εννέα διαδρομές. Τις αναδημοσιεύουμε για να αποκτήσουν μεγαλύτερη δημοσιότητα και τα μονοπάτια να ξαναζωντανέψουν. 
Η παρουσίαση θα γίνεται ανά διαδρομή. Να αποτελεί κίνητρο να τις διανύσετε. Οι περισσότερες, όπως θα διαπιστώσετε είναι σχετικά σύντομες διαδρομές και μπορούν οι περισσότεροι να τις απολαύσουν.
Η φωτογραφική αποτύπωση παρέχεται σε ανάλυση για να εκτυπώσετε με ευκρίνεια τόσο το κείμενο όσο και το χάρτη της διαδρομής.


ΣΤΟΥΣ ΝΕΡΟΜΥΛΟΥΣ ΤΩΝ ΦΡΟΥΣΑΙΩΝ

Οικισμός του Αμμολόχου, οι Φρουσαίοι. Η βιοτεχνική περιοχή της ΒΔ Άνδρου. Τα ερείπια των περίπου είκοσι νερόμυλων φανερώνουν την περίοδο ακμής του Χωριού. Η τεχνολογική πρόοδος έφερε την παρακμή και την εγκατάλειψη από τους κατοίκους του την δεκαετία του '60, αναζητώντας αλλού την "τύχη" τους. Ο ιερός ναός του χωριού ο Άγιος Ευστάθιος είναι χαρακτηρισμένος ως διατηρητέο μνημείο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου