Σάββατο 1 Ιουνίου 2013

ΖΩΗ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΩΔΗΣ

ANGELOS (ΒΑΓΓΕΛΗΣ) ΛΥΓΙΖΟΣ 
(1921-2013)

Η τελευταία του φωτογραφία στο Γαύριο
Σενάριο κινηματογραφικής ταινίας θυμίζει η ζωή του Ευάγγελου Λυγίζου, του Άντζελου, που έφυγε 92 ετών, στις 29 Μαΐου.
Γεννημένος στο Γαύριο το 1921, γιος της ευκατάστατης οικογένειας του Νικολάου και της Γλυκερίας Λυγίζου, από μικρός έδειξε τον περιπετειώδη και ανεξάρτητο χαρακτήρα του. Οραματίζεται την στιγμή που θα ξεκινούσε να ζήσει τις ιστορίες, αυτές που αφηγούνται  όσοι έζήσαν μακριά από την Άνδρο. Τα ήσυχα και ήρεμα όρια του νησιού τον περιορίζουν...
Μπαρκάρει 18 χρονών για να το "σκάσει" στην Αμερική. Στη νέα γη βρίσκει τον προσανατολισμό του παρά την οικονομική κρίση που διέρχεται. 
Κατά την απονομή του παρασήμου από
τον Πρόεδρο των ΗΠΑ
Κατατάσσεται στον Αμερικάνικο στρατό, αλλά η μόνη θέση που ικανοποιεί τον δυναμικό του χαρακτήρα είναι οι ειδικές δυνάμεις. Εθελοντικά γίνεται μέλος της ειδικής ομάδας σαμποτέρ, του Γραφείου Στρατηγικών Υπηρεσιών (O.S.S.) όπως ονομάζεται, με ποσοστό επιβίωσης των μελών της στο 10%.
Προωθείται στην Ελλάδα, η πρώτη επίσκεψή στην πατρίδα από το ξενιτεμό του. Συνεργάζεται με αντάρτικες ομάδες οργανώνοντας ειδικές αποστολές. Από τις 24 Μαρτίου 1944 και για 128 ημέρες αδιάκοπα εξουδετερώνει με επιτυχία πλήθος κομβικών στρατιωτικών κέντρων των Γερμανών στην Βορειοδυτική Ελλάδα. Η επιτυχής δράση του επιβραβεύεται με προαγωγή και παράσημα. Γίνεται λοχίας και  εκπαιδευτής ειδικών σαμποτέρ. Τιμήθηκε για την ηρωική δράση του και με το Αριστείο Ανδρείας και το Χάλκινο Αστέρι που την  επίδοση έκανε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Φραγκλίνος Ρούζβελτ. Τον τίμησε και η πατρίδα μας πριν μερικά χρόνια.
Τη θύελλα του πολέμου ακολουθεί η νηνεμία της ειρήνης. Το απάνεμο λιμάνι ονομάζεται Υβόνη. Παντρεύονται το 1948 και αποκτούν τρεις γιους, το Νικόλα, τον Ρίτσαρντ και τον Γιάννη.  
Η οικογενειακή ευτυχία βαδίζει παράλληλα με την επιχειρηματική επιτυχία! Τα καταστήματα που δημιουργεί χαρακτηρίζονται ως επιτυχείς προσπάθειες. Στην ακμή της επιχειρηματικής δραστηριοποίησής του, το 1958, στο μεγάλο και σταθερό άλμα, του λείπει η πατρίδα, το νησί , το Γαύριο...
Από τα αποκαλυπτήρια του αγάλματος στο πάρκο
 του Γουδή για να τιμηθούν οι  Έλληνες της
 Αμερικής που αγωνίστηκαν στη Ελλάδα κατά
το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο
Το επισκέπτεται ύστερα από 19 χρόνια! Συναντά φίλους, γνωστούς και τα αδέλφια του, τους Γιώργο, Σταμάτη, Ζήνο και Μαρία. Κυριολεκτικά οργώνει τον τόπο του, την ιδιαίτερη πατρίδα του, τα μέρη που "αλώνιζε" παιδί και έφηβος. Ο νόστος καταλαγιάζει και κάνει το μεγάλο του επιχειρηματικό του άλμα. Δημιουργεί επιχείρηση εστίασης που συνεχίζει ακμαία να λειτουργεί.
Όλα του πάνε καλά, κατ' ευχή που λέει ο λαός όταν  δέχεται βαριά πλήγματα! Χάνει πριν 24 χρόνια το γιο του Γιάννη.  Ακολουθεί πριν 13 χρόνια η σύζυγός του. Το κακό τριτώνει με την απώλεια του άλλου γιου του Νικόλα.
Τα τραγικά γεγονότα τον λάβωσαν μα δεν τον νίκησαν. Τη ζωή του την διανέμει πλέον μεταξύ ΗΠΑ και Άνδρου. Στο στερνοπαίδι του έβρισκε τη ζωή του στην υιοθετημένη πατρίδα και στα ανίψια του στο Γαύριο τη ζωή του στην πατρίδα...
Αιωνία η μνήμη του!
Πατήστε ΕΔΩ για να ακούσετε να  αφηγείται την ενδιαφέρουσα και περιπετειώδη ζωή του, στη συνέντευξη που έδωσε στο ραδιοφωνικό σταθμό ΑΘΗΝΑ 9,84.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου