Τρίτη 14 Μαΐου 2013

ΠΡΟΧΩΡΑ ΜΕ ΓΟΡΓΟ ΡΥΘΜΟ

 ΔΙΑΣΩΣΗ  ΠΥΡΓΟΥ  ΑΓΙΟΥ ΠΕΤΡΟΥ 


Η διάνοιξη του δρόμου ξεκίνησε
...'Ο αείμνηστος ισάδελφος ημών φίλος 'Αντώνιος Μηλιαράκης, γράφων πρό πεντηκονταετίας περίπου περί του πύργου του Άγιου Πέτρου, ερρήγνυεν έκτοτε την κραυγήν του κινδύνου, χωρίς ουδένα ατυχώς να συγκινήση. Τον κίνδυνον τούτον κατέστησεν έτι εμφανέστερον ο 'εκτοτε διαρρεύσας χρόνος ημισείας σχεδόν εκατονταετηρίδος, καθ'όν αί βλάβαι επεξετάθησαν και επί άλλων σημείων. 'επικαλούμενοι και ημείς την σύντονον μέριμναν των αμέσως αρμοδίων αρχαιολογικών  υπηρεσιών, αίτινες έκτοτε ασυγγνώστως ηδιαφόρησαν, φρονούμεν ότι και τα διάφορα 'Ανδριακά σωματεία, ιδίως τα εν'Αθήναις. επιβάλλεται να παρέμβωσι και διά των ενεργειών αυτών να συντελέσωσι τελεσφόρως υπέρ της σωτηρίας του μόνου εν Άνδρου αρχαίου μνημείου, όπερ ο πανταμάτωρ χρόνος άφησε μέχρι σήμερον όρθιον εν τη νήσω. Είνε το ευγενέστερον και τιμητικωτερον στάδιον δράσεως . Θά ήτο δε αληθινόν όνειδος διάτούς συγχρόνους Άνδρίους, εάν το μοναδικόν τούτο της νήσου των μνημείον άφινον επί των ημερών των να καταρρεύση αναλγήτως...
Δημήτριος Πασχάλης   Άνδρος , 1924  
                                                                                                    

                                                                           
Οι χειριστές των μηχανημάτων

Ο Πύργος του Αγίου Πέτρου βρίσκεται σε οριακό στάδιο. Μεγάλο τμήμα του είναι έτοιμο να καταρρεύσει! Στο κρίσιμο αυτό στάδιο που βρίσκεται, οι φωνές αγωνίας που διαρκούν 154 χρόνια φαίνεται ότι εισακούστηκαν! 

Οι διαπιστώσεις του Δημητρίου Πασχάλη έγιναν παρακαταθήκη για τον Γιώργο Δαρδανό, που χρόνια μοχθεί για την διάσωση του ιστορικού μνημείου της Άνδρου.
Ο Γιώργος Δαρδανός συζητά
 με τον εργολάβο του έργου
Προσωπικός διαρκής αγώνας ευαισθητοποίησης των Ανδριωτών και των Συλλογικών φορέων του νησιού για την διάσωση του Πύργου του Αγίου Πέτρου. Προσπάθεια ετών στην οποία 
αφιέρωσε χρόνο και υλικές προσφορές βρίσκεται σε καλή πορεία. Ο Φιλοπρόοδος Όμιλος "το Γαύριο" ανέλαβε την διαχείριση των οικονομικών προσφορών και τον συντονισμό της σωτηρίας του μνημείου. 
Τα μηχανήματα ολοκληρώνουν την
αποστολή τους
Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η διάνοιξη του δρόμου που διευκολύνει το έργο της μελέτης διάσωσης   που έχει ξεκινήσει και όταν ολοκληρωθεί παράλληλα θα εξυπηρετεί και τα σωστικά συνεργεία στον ιστορικό ρόλο τους. Να παραμείνει όρθιος ο Πύργος και να συνεχίζει να αποτελεί ιστορική ζώσα αναφορά και για τις επόμενες γενιές των Ανδριωτών.
Τα έργα διάνοιξης του δρόμου πραγματοποιήθηκαν την Τετάρτη 8 Μαΐου με ιδιωτική χρηματοδότηση.
Ο Πύργος απόκτησε δρόμο, πρόσβαση

Η πρώτη  παρέμβαση των σύγχρονων Ανδριωτών

ώστε σταδιακά να ενταχθεί λειτουργικά και στην σημερινή κοινωνία!




3 σχόλια:

  1. Βραχνάς σου έχει γίνει ο Πύργος.Να δω όταν φτιαχτεί με τι θα ασχολείσαι. Σε βλέπω να χτίζεις δωματιάκι δίπλα και να γίνεσαι ο ερημίτης του Πύργου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΡΙΓΡΑΨΕΙΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΚΙΑ ΤΟΝ ΣΚΟΠΟ ΖΩΗΣ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΔΑΡΔΑΝΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΣΩΣΗ ΤΟΥ ΠΥΡΓΟΥ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΠΕΤΡΟΥ. ΕΝΟΣ ΣΥΜΒΟΛΟΥ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ ΠΟΥ Η ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΚΑΙ Η ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΤΟΥ ΘΑ ΤΟ ΑΝΑΔΕΙΞΕΙ,ΝΑ ΤΟ ΓΝΩΡΙΣΟΥΝ ΤΟ
    ΜΝΗΜΕΙΟ ΑΥΤΟ,ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΚΑΙ ΠΟΥ ΕΛΠΙΖΟΥΜΕ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΟΥ ΘΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ,ΠΛΕΟΝ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΠΥΡΓΟΥ,ΝΑ ΕΝΤΑΧΘΟΥΝ ΣΤΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ ΔΡΩΜΕΝΑ ΚΑΘΕ ΕΤΟΥΣ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ ΜΑΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΑΞΙΖΕΙ ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΜΠΡΑΒΟ ΣΤΟΝ ΚΥΡΙΟ ΔΑΡΔΑΝΟ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΗΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙ ΓΙΑ ΤΟ ΝΗΣΙ.ΤΟΥ ΕΥΧΟΜΑΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΑ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΣΙΓΟΤΡΑΓΟΥΔΑΕΙ ΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΠΟΥ ΑΓΑΠΑΜΕ ΚΑΙ ΟΙ ΔΥΟ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή