Τετάρτη 1 Μαΐου 2013

ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΖΟΝΤΑΣ


Πρωτομαγιάτικο στεφάνι

Η μέρα προσφέρεται να βγείτε στις εξοχές. Να έλθετε σε επαφή με την φύση! Να συλλέξετε αγριολούλουδα και πρασινάδες, κάνοντας μια ανθοδέσμη. Να στολίσετε το πρωτομαγιάτικο στεφάνι! 
Την διαδικασία κατασκευής του σας την παρουσιάζουμε στη συνέχεια...

ΥΛΙΚΑ
2-3 ευλύγιστα κλαδιά περίπου ενός μέτρου.
1 κομμάτι σπάγκο φυτικό
Λίγο ξερό χόρτο δεσίματος ή κλωστή 
Αγριολούλουδα, άνθη κήπου και πρασινάδες

ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ
Πρώτα φτιάχνουμε τον σκελετό του στεφανιού με τα κλαδιά. Χρησιμοποιούμε κληματόβεργες ή κλαδιά λυγαριάς γιατί λυγίζουν πιο εύκολα χωρίς να σπάνε. Παίρνουμε το πρώτο κλαδί και ενώνουμε τις δύο άκρες του, έτσι ώστε να επικαλύπτει η μία την άλλη για περίπου μία παλάμη και με τη βοήθεια του σπάγκου τις δένουμε μεταξύ τους. Στη συνέχεια παίρνουμε τα επόμενα κλαδιά και τα πλέκουμε πάνω στο πρώτο. Ο βασικός σκελετός του στεφανιού έχει φτιαχτεί.
Διαλέγουμε λούλουδα με μακρύ κοτσάνι. Δημιουργούμε μικρά ματσάκια από 3-4 άνθη και κλαδάκια πρασινάδας και τα δένουμε με τον σπάγκο (εναλλακτικά χρησιμοποιούμε κλωστή ή χόρτο δεσίματος). Πάνω στα δεμένα κοτσάνια τοποθετούμε το επόμενο ματσάκι και με τον ίδιο τρόπο το δένουμε. Η διαδικασία αυτή γίνεται μέχρι να καλυφθεί ο σκελετός του στεφανιού.   Όσο περισσότερα άνθη βάλουμε στο στεφάνι μας, τόσο πιο όμορφο γίνεται.
Τα ματσάκια μπορεί να έχουν άνθη με πρασινάδα ή εναλλάξη ένα με άνθη και το άλλο με πρασινάδα. Οι παλαιοί θεωρούσαν απαραίτητα στον στολισμό να υπάρχουν τριαντάφυλλα και πασχαλιές αλλά και στάχυα και κλαδί ελιάς.
Το σίγουρο είναι ότι το στεφάνι αυτό θα είναι ξεχωριστό, αφού το έχουμε φτιάξει μόνοι μας, είναι και παραδοσιακό.

Καλή Πρωτομαγιά!

1 σχόλιο:

  1. Από την διπλανή αναφορά για την εργατική πρωτομαγιά κρατώ την φράση της προκήρυξης: "Τα εκμεταλλευτικά καθεστώτα προσπαθούν να σε ξεγελάσουν και έκαναν αργία, την δική σου απεργία".
    Την αφιερώνω στα εργατικά σωματεία και οργανώσεις που προσπαθούν να μας πείσουν ότι η αργία της πρωτομαγιάς είναι απεργία. Προσωπικά σήμερα δεν εργάζομαι και πληρώνομαι! Πριν λίγο καιρό που απέργησα μια μέρα μου την αφαίρεσαν από τον μισθό μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή