Τρίτη 16 Απριλίου 2013

ΝΕΕΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΕΣ ΑΞΙΕΣ ΣΤΗΝ ΑΝΔΡΟ

ΝΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΟΥΜΕ ΔΥΝΑΜΙΚΑ ΚΑΙ ΜΕ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΤΙΣ ΑΥΞΗΣΕΙΣ

Με γοργές διαδικασίες προωθείται η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων εντός του 2013 με απόφαση του υπουργείου Οικονομικών. Ενδεχομένως, οι νέες αντικειμενικές αξίες να εφαρμοστούν για τον υπολογισμό του ειδικού τέλους ακινήτων του 2013 που θα πληρωθεί μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.
 Οι νέες τιμές ζώνης που θα καθοριστούν για όλα τα ακίνητα θα αποτελέσουν τη βάση για τον υπολογισμό του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων που θα ισχύσει το 2014 και ενδεχομένως να ληφθούν υπόψη για την επιβολή του νέου «χαρατσιού» του 2013 για τα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα που θα εισπραχθεί μέσω της ΔΕΗ.
Συστήνεται μάλιστα επιτροπή η οποία πρέπει να παραδώσει τις προτάσεις για τις νέες αντικειμενικές αξίες μέχρι τις 8 Ιουλίου. Οι νέες τιμές ακινήτων θα διαμορφωθούν με στοιχεία που είχαν χρησιμοποιήσει παλαιότερες επιτροπές και θα γίνει αναγωγή στα σημερινά δεδομένα.  

Αυτό σημαίνει ότι οι νέες τιμές των ακινήτων θα αναπροσαρμοστούν με την πρακτική των τελευταίων ετών (στοιχεία που είχαν συλλέξει οι Νομαρχίες και στοιχεία των μεσιτικών γραφείων). Το υπουργείο Οικονομικών προχωρά σε αυτή τη λύση δεδομένου ότι η «Τράπεζα Πληροφοριών Αξιών Ακινήτων» δεν είναι έτοιμη έτσι ώστε να αναπροσαρμόζονται οι αντικειμενικές αξίες αυτόματα, ακολουθώντας τις αγοραπωλησίες ακινήτων που πραγματοποιούνται.
Από πληροφορίες που συγκεντρώσαμε και εμείς από το υπουργείο οικονομικών, οι υπηρεσίες του μας ανέφεραν ότι οι νέες αντικειμενικές τιμές στις περισσότερες περιοχές της χώρας θα είναι αυξημένες καθώς παρά την κατακόρυφη πτώση των τιμών στην αγορά την τελευταία τριετία, η «ψαλίδα» αντικειμενικών και εμπορικών παραμένει ανοιχτή. 
Σύμφωνα με επιπλέον πληροφορίες μας, οι νέες τιμές, που έχουν ως βάση τις τιμές του 2005 (που δεν είχαν καμιά σχέση με την πραγματικότητα) και τις αγοραίες αξίες του 2009 (διάστημα που ακόμα δεν είχε γίνει γνωστή η "φούσκα" της οικονομίας μας), θα έχουν σαν αποτέλεσμα την αύξηση των αντικειμενικών αξιών στο νησί μας.
Η μεγάλη κρίση στα ακίνητα ξεκίνησε αρχές του 2010 και συνεχίζεται με εντατικό ρυθμό. Στατιστικές μελέτες καταδεικνύουν ότι από την έναρξη της κρίσης η απώλεια της αξίας τους ανά έτος  είναι 20-40% ανάλογα με την θέση. Η μείωση στην πραγματικότητα είναι μεγαλύτερη γιατί δεν γίνονται πράξεις. Υπάρχει δηλαδή  προσφορά ακινήτων αλλά απουσιάζουν οι αγοραστές...
Η απραξία στην αγορά ακινήτων δημιουργεί και στασιμότητα σε σειρά οικονομικών δραστηριοτήτων που σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με αυτά. 
 Ο Δήμος Άνδρου σε συνεργασία με επαγγελματικούς φορείς αλλά και πολίτες προωθεί πρόταση προς το Υπουργείο Οικονομικών στοχεύοντας στην μείωση των αντικειμενικών αξιών για το νησί μας, διαφορετικά κάθε άλλη απόφαση, θα δώσει ισχυρότατο χτύπημα της οικονομικής ζωής του νησιού για πολλά χρόνια.
Σε όλους μας που ζούμε στο νησί είναι γνωστό ότι τα τελευταία χρόνια οι αγοροπωλησίες ακινήτων είναι υπέρμετρα περιορισμένες, στατιστικά βρίσκονται ελάχιστα πάνω από τις μηδενικές πράξεις. Παράλληλα έχει σχεδόν σταματήσει κάθε γονική παροχή, δωρεά και κληρονομιά και περιορίζονται μόνον στις απολύτως  αναγκαίες πράξεις, καταβάλλοντας μάλιστα  τούτην την περίοδο φόρους εξωπραγματικούς, που σε ορισμένες περιπτώσεις υπερβαίνουν την αγοραία αξία του ακινήτου! Στην πορεία δε του διακανονισμού τους οι πολίτες, αδυνατούν να μείνουν συνεπείς στην καταβολή των δόσεων  που έχουν συμφωνήσει με την εφορία...
Για όλα τα παραπάνω και στο πλαίσιο της προσπάθειας που κάνει ο Δήμος Ανδρου, καλεί τον κάθε πολίτη και φορέα να υποβάλλει προτάσεις το αργότερο μέχρι την Δευτέρα, 22 Απριλίου.
Να συμβάλλουμε με κάθε τεκμηριωμένη πρόταση που διαθέτουμε για μια αγορά που και στο νησί μας είναι πολύ καιρό παγωμένη λόγω της κρίσης που βιώνουμε. Να ενισχυθεί η τελική μας πρόταση ως νησί, προς το Υπουργείο Οικονομικών με στοιχεία που να αιτιολογούν το καθολικό αίτημα, προς αποφυγή οποιασδήποτε αύξησης και να γίνει μείωση ώστε να ανταποκρίνεται στις αξίες της αγοράς.
Για περισσότερες πληροφορίες και διευκρινήσεις  επικοινωνήστε άμεσα με την Αντιδήμαρχο, Μαρία Βασιλοπούλου – Κουτέλη (τηλ: 2282360206, 6978001607).

4 σχόλια:

  1. Μου δημιουργήσατε συνήθεια! Το πρωί με τον καφέ πρώτα θα μπώ στο ΑΝΔΡΟΣ και μετά θα διαβάσω εφημερίδα η θα παρακολουθήσω τηλεόραση. Η μέρα μου ξεκινά με την ΑΝΔΡΟ! Είστε λεβεντιά, γιατί δεν είστε γλυκανάλατοι. Ασχολείστε με όλα τα θέματα. Είστε μοναδικοί για αυτό το λόγο. Έχετε πιάσει τον σφιγμό των θεμάτων που απασχολούν τον Ανδριώτη. Με εξοργίζουν οι ηγέτες που το μόνο που σκέπτονται είναι την αρπαγή από δικαίους και αδίκους. Το κάνουν γιατί είναι άδικοι και δεν θέλουν να θίξουν τους ομοίους τους, αυτούς που έκλεβαν και κλέβουν τον κοσμάκη. Να μην μου επιτρέπουν να δώσω το σπίτι και το κτήμα μου στο παιδί μου; Να χρειάζεται να το αγοράσει αφού η αξία της εφορίας είναι παράλογη! Να παρακαλάω το θεό να μου δίνει μέρες για να μην πάθει οικονομική καταστροφή το παιδί...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΠΑΤΡΙΩΤΗ ΑΛΗΘΕΙΑ ΠΟΣΟ ΔΙΚΙΟ ΕΧΕΙΣ ! ΑΣ ΚΙΝΗΘΕΙ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΦΟΡΑ Ο ΔΗΜΟΣ ΑΝΔΡΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΑ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΑ ΚΑΙ ΟΤΑΝ ΛΕΜΕ ΔΗΜΟΣ ΑΝΔΡΟΥ ΕΝΟΟΥΜΕ ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ, ΔΕΝ ΧΩΡΑΝΕ ΕΔΩ ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟΙ ΚΑΙ..ΝΑΖΑΚΙΑ, Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ ΜΑΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ.ΕΧΟΥΜΕ ΤΗΝ ΤΡΟΙΚΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΤΡΩΕΙ ΤΑ ΣΩΘΙΚΑ ΑΣ ΣΩΣΟΥΜΕ ΟΤΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ ΑΝΔΡΟ.

      Διαγραφή
  2. Νέες αυξημένες τιμές σε ένα νησί που βιώνει πολύ έντονα την κρίση σε κάθε του επιχείρηση.
    Να ελπίζω και εγώ ότι όλοι οι μαζικοί φορείς,σύλλογοι,μηχανικοί,συμβολαιογράφοι,δικηγόροι,
    λογιστές,φοροτεχνικοί κλπ επαγγελματίες,θα δουλέψουν μαζί με τον ΔΗΜΟ ΑΝΔΡΟΥ,ώστε η τεκμηριωμένη άποψη μας να φτάσει και να περάσει στο Υπουργείο Οικονομικών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καιρός να μειωθεί (με νόμο) και η αμοιβή του μεσίτη, έτσι ώστε να μην ξεπερνά το μηνιάτικο - κατώτατο μισθό. Δεν είναι σωστό ο μεσίτης να εισπράττει περίπου όσα εισπράττει και το κράτος από μια αγοραπωλησία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή